Karpefiskeri i put and take – her kan du fiske karper

Karper i Put & Take søSpeciemenfiskeri efter karper er næsten en hel livsstil, hvor du skal ud til hemmelige søer for af fange kæmperne. Men sådan behøver det ikke være, for flere put and take søer, tilbyder mulighed for karpefiskeri. Se hvor du kan fiske karper her.

Fiskeri efter store fisk har altid tiltrukket mange, og karper har altid haft noget særligt over sig. Karperne kan være svære at overliste, og de kan vokse sig store. Rigtigt store. Og da de er rene muskelbundter, giver de en fremragende fight.

Karpefiskeri er derfor en disciplin i sig selv, hvor mange entusiaster køber enorme mængder grej, fisker gennem natten og kun sjældent deler de rigtigt gode søer med andre. Men heldigvis kan du faktisk også fiske efter karper, i flere danske put and take søer.

Mange søer har karper sat ud, for at hjælpe med at holde søen ren. Men flere steder udsættes der også karper til specimenfiskeri.

Catch and release fiskeri efter karper

Karpefiskeri er altid catch and release. Det samme gælder i put and take søerne. Alle fangede fisk skal derfor nænsomt udsættes igen. Du betaler for fornøjelsen ved jagten, ikke for at få fisk med hjem.

Når du vil fiske karper, er det oftest fiskeri af længere varighed og med flere fiskestænger samtidigt. Put & Take søernes prismodeller til karpefiskeriet er derfor lidt anderledes end ørredfiskeriet.

Her får du som regel en “pakke” med flere stænger tilladt, uden at prisen er specielt meget dyrere.

Arter i søerne

Der findes en række karpearter i put and take søerne. De mest hyppige fisk er:

Karpe

Græskarpe
Græskarper er en af de mest udbredte karpearter i put and take søer, da det er en god fisk til at hjælpe med rensningen af søen. Græskarper spiser vandplanter, trådalger, andemad og andet vegetabilsk føde i søerne.

Græskarpen har en olivengrøn farve, mørkest på toppen og med en lysere bug. Græskarpen kan nå en vægt på op til 40 kg.

Skælkarpe og spejlkarpe
Skælkarpe og spejlkarpe er varianter af samme karpeart, Men kan adskilles ved at se på skællene. Skælkarpen har flere skæl, mens spejlkarpen har større og færre skæl.

Begge karpevarianter kan kendes ved deres karakteristiske skægtråde i mundvigene. De kan opnå en vægt på 40 kg.

Sølvkarpe
Sølvkarpen hører ligesom koi oftest hjemme i havedamme, hvor den kan bruges til algebekæmpelse. Sølvkarpen kendes på den meget sølvglinsende farve. Sølvkarpen kan nå op på en kampvægt på 50 kg.

Koi karpe
Når man hører om koi karper, tænker man typisk havedamme og havebassiner. Men koi karpen er også udbredt i mange put and take vande. Med sine ofte lyse, orange og spraglede farver, er den mere synlig end mere kamuflerede fisk. Koi kan veje op til 20 kg.

Danske put and take søer med karper

Herunder kan du se en oversigt over put and take søer i Danmark, der tilbyder fiskeri efter karper.

Flere søer har karper, men listen er kun over dem der direkte tilbyder karpefiskeri.

Aalsbogaard Lystfiskersøer, Fyn
Hos Aalsbogaard kan der fiskes efter skæl-, spejl-, sølv- og græskarper i den store specimensø.

Blue Rock, Fyn
På Fyn kan du hos Blue Rock fiske efter karper, i den 125.000 m2 store specimensø. Du kan fiske efter spejlkarper, sølvkarper, græskarper, skælkarper og koikarper. Rekorden for største karpe fanget i Blue Rock er på mere end 10 kilo.

Ho Fiskesø, Jylland
Ho Fiskesø ved Blåvand byder på karpefiskeri efter karper på omkring 6-8 kilo.

Hove Put and Take, Sjælland
Hos Hove Put and Take kan du fiske efter stør, maller og karper. Her kan du fange spejlkarper, skælkarper og koikarper.

Kalred Put & Take, Sjælland
Hos Kalred Put & Take kan der fiskes efter spejl-, skæl- og koi karper.

Korsgaards Put & Take, Lolland
Hos Korsgaards Put & Take på Lolland kan du fiske efter karper. I søen må der fiskes fra flydesign og gummibåd.

Loch Nees Put and Take, Jylland
Hos Loch Nees i det vestjyske, kan du dyrke karpefiskeri og fange karper på op til 7 kilo.

Lystfiskergården, Jylland
Lystfiskergården byder på en stor specimensø, hvor der kan fiskes efter stør og karper.

Nebel Sø Put and Take, Jylland
Hos Nebel Sø Put and Take er der mulighed for karpefiskeri. Kontakt søen for aftale om fiskeri efter karper.

Roskilde Fiskeland, Sjælland
Hos Roskilde Fiskeland kan du fiske efter rigtigt store fisk. Foruden stør og maller, kan du fiske efter karper på mere end 22 kg. På stedet er der 2 søer, begge med mulighed for at fange karper.

Søllerød Fiskepark, Sjælland
Søllerød Fiskepark byder på en 20.000 m2 stor sø, hvor der bl.a. kan fiskes efter karper.

Tusaagaard Put and Take, Jylland
Tusaagaard byder på 4 søer og et åsystem. I flere af søerne kan der fiskes efter karper.

Tversted Lystfiskeri – Put & Take, Jylland
Hos Tversted Lystfiskeri kan du fiske efter en mindre bestand af karper i den 10.000 m2 store Put & Take sø.

Vestjyllands put and take, Jylland
Vestjyllands put and take tilbyder karpefiskeri i deres flotte vildtsø.

Grejet til karpefiskeri i Put & Take

Karpestænger - fiskestænger til karpefiskeriStørrelsen på fisken og catch and release politikken, gør at der ofte er visse krav til grejet. Fiskestænger og liner skal være dimensioneret til karpefiskeriet. Det skal kunne klare store stærke fisk. De fleste grejbutikker har et fint udvalg af karpestænger, eller stænger til fiskeri efter stør. Det bruges typisk lange stænger på 12-13 fod.

Fiskehjulet bør være et baitrunner-hjul med en god bremse. Man kan med fordel også bruge bidmeldere, så du får elektronisk alarm, når karperne piller ved din agn.

Der skal typisk fiskes med kroge uden modhager, eller modtagerne skal klemmes ind. Kroge skal desuden være enkeltkoge. Det er simpelthen for at skåne fiskenes mest muligt.

Nettet skal være stort og kraftigt, så det kan holde til de ofte tunge fisk.

Der er ofte krav til at man har en afkrogningsmåtte, så fisken ikke lægges på jorden, og skal fiskes vejes, skal det ske i en vejeslynge.

Boilies er noget af det mest udbredte agn til karpefiskeri, og de fåes i utallige farve- og smagsvarianter. De mere klassiske agn til karper er eks. majs fra dåse og franskbrød. Men disse giver typisk en del bifangster i form af eks. skaller.

Den enkelte søs regler ift. fiskeri efter karper, kan variere fra sø til sø. Reglerne kan typisk ses på deres hjemmeside.

Hvordan du skal fiske efter karper, er en helt videnskab i sig selv. Ofte er det med bundmede, hvor du fisker med eks. boilies over bunden. Men flådfiskeri eller flydende agn i overfladen, kan også være effektivt.

(5,00 - 2 stemmer)
Loading...
0 kommentar
0

Related Posts

Skriv en kommentar

Se vores debatregler