Efterår i ørredsøen – tips til efterårsfiskeri i Put & Take

Efteråret er et af de bedste tidspunkter til fiskeri i Put & Take søerne. Vandtemperaturen i ørredsøen passer fiskene perfekt. Fiskene er aktive, og du har gode chancer for fangst. Her ser vi på hvad der virker, og kommer med tips til efterårsfiskeriet i Put & Take søen.

Når efteråret melder sin ankomst er der en gruppe mennesker, der begynder at gnide sig i hænderne. Lystfiskerne. Og det er fordi at temperaturen i søerne nu går nedad. Så har ørrederne det allerbedst. Og ørreder der har det godt er aktive. Meget aktive.

Efteråret er derfor bredt set, et af årets bedste tidspunkter at fiske i Put & Take på. Specielt oktober og november plejer at fiske fremragende.

Men hvad virker så i efteråret? Hvilken type agn, hvilke farver? Det er der selvfølgelig ikke et endegyldigt svar på. Men, der er dog visse typer agn, som har vist sig gode i efterårsfiskeriet.

Efterår i ørredsøen
Efterårsfiskeri i smukke omgivelser

Fiskene står i hele vandsøjlen

Den behagelige vandtemperatur (for fiskene), gør at de nu ikke længere koncentrerer sig om visse steder i vandsøjlen, som ofte kan være tilfældet både sommer og vinter.

Ørrederne er aktive, og jager i hele vandsøjlen. Det er derfor også en periode, hvor du bør affiske noget mere vand for at finde frem til dem. Start fra toppen, og arbejd dig nedefter.

Knald på farverne

Efterårsfiskeri er typisk også ensbetydende med, at du godt at have lidt mere knald på farverne. De aktive og til tider også aggressive ørreder, tager gerne hidsige farver i denne periode. Prøv dig lidt frem med rød, pink, orange, gul. Gerne i kombinationer med en kontrastfarve. Eks. Sort, eller en anden der er kontrast.

Farvevalget gælder egentligt mange af slags agn, som der kan fiskes med i ørredsøen. Så hvad enten du fisker med blink, gummidyr eller powerbait, kan du prøve med kraftfulde tydelige farver.

Skab masser af bevægelse

Som nævnt er ørrederne mere aktive og aggressive i efteråret, og er derfor ofte ikke helt så forsigtige, som de kan være i andre perioder.

Du kan derfor sagtens have god held med at skabe uro og bevægelse med din agn.

Fisker du med powerbait, så prøv at lave en form der får baiten til at rotere i vandet. En haletudse der pisker kraftigt med halen, eller en elefantfod eller skrue, der kan rotere voldsomt, kan få fiskenes jagtinstinkter til at gå amok.

Se guide til at forme Powerbait her.

Gummidyr med masser af bevægelse, er også gode i efterårsperioden. De fås efterhånden i alskens varianter, og mange med livlig og livagtig bevægelse, som virkeligt kan få fiskene på dupperne.

Fisk i hele søen – også ved kanterne

Ørrederne er aktive, og vil ofte gå helt tæt på grøde og planter langs kanten af søen. Her jager de insekter, dyr og fiskeyngel, som opholder sig i grøden.

Prøv derfor at fiske af langs kanterne også. Er der øer, udløb eller andet, hvor ørredernes fødeemner naturligt vil samle sig, er der ofte god chance for at der også er ørreder der.

Fisk med fluer

Efteråret er normaltvist også en god periode at være fluefisker i. Prøv de farverige fluer af, eller prøv nogen af de (næsten) stensikre vindere: Imitationer af vårfluer.

En sort Montana kan også være værd at prøve af, eller måske nogle små nymfer.

Blink, spinner og gennemløbere i alle afskygninger

Spinnefiskeriet er også en fornøjelse i efteråret. Fiskene går ofte på det hele, både det med kraftige farver og det der laver ballade i vandet.

Prøv dig frem med både spinner, blink, mikroblink og gennemløbere. De kan være vanvittigt effektive på den rigtige dag.

Se vores guide til fiskeri med gennemløbere.

Fisk hele dagen

Vandtemperaturen gør nu også at det bedste fiskeri ikke nødvendigvis længere er tidlig morgen eller sen aften. Du kan sagtens fange fisk hele dagen, selvom det tidlige eller sene lys stadig kan være effektivt.

Er vejret koldt?

Så se vores guide til påklædning til den kolde fisketur.

(4,13 - 8 stemmer)
Loading...
1 kommentar
1

Related Posts

1 kommentar

Charlotte marts 10, 2023 - 10:01 am

Tak for alle tips. Jeg savnede at fiske om vinteren

Svar

Skriv en kommentar

Se vores debatregler