Bombarda-skolen – bombarda fiskeri for begyndere

Artiklen indeholder annoncelinks.

Bombarda-fiskeri er en af de mest anvendte former for fiskeri i Put & Take. Med god grund. Det virker. Her kan du blive klogere på hvad bombarda-fiskeri er, og hvordan du kommer i gang med det.

Bombarda-fiskeri er populært, og du kan fiske med bombarda-flåd de fleste steder. Put & Take, sø, å, floder og på kysten. Herunder får du en gennemgang af, hvordan du kan komme i gang med bombarda-fiskeri i Put & Take. Vi kigger lidt på grejet og hvilke fiskemetoder der findes, så du øger chancen for succes med bombarda, på din næste fisketur.

Indhold

Bombarda-flåddet

Selve bombarda-flåddet kan fås i en række forskellige udformninger, farver, størrelser, vægte og typer. Bombardaen er din kastevægt, der gør dig i stand til at sende din agn ud i søen.

Selve udformningen af flåddet kan variere noget. Mest normalt er det lange og let ovale flåd, men bombardaer fås også i mere runde forme. Hvilken form der er bedst, er meget smag og behag. Du må prøve dig lidt frem, og teste hvad du synes er bedst.

Farven er ikke så betydningsfuld, men det kan være nemmere at holde øje med et farvet flåd, end et lyst eller gennemsigtigt.

Størrelse og vægt hænger ofte sammen, og bombarda-flåd fås i flere vægtklasser. Hvilken vægtklasse du skal vælge, kan afhænge af hvor langt du vil kaste ud. Skal du langt ud i en Put & Take sø, vil du ofte kunne kaste længere med et tungere lod. Din fiskestangs kastevægt er også at betydning, for hvilken vægt du skal vælge. Du vil normalt kunne læse den anbefalede kastevægt på fiskestangen. Vælger du et tungere flåd end det stangen er lavet til, kan det blive lidt ukontrolleret og besværliggøre dit kast.

De normale vægtklasser er typisk 10-30 gram. Start evt. midt i mellem, og prøv dig frem med et bombarda-flåd på omkring 20 gram.

Flydende, intermediate og synkende bombarda-flåd

Typer af bombarda:
Floating (flydende)
Et flydende bombarda-flåd, lægger sig som navnet antyder, i overfladen.

Intermediate (let synkende)
Intermediate bombarda-flåd er tilpasset til at synke til bestemte dybder. De fås i typer der eks. synker til 10-20 cm, 1-2 meter, 4 meter eller mere.

Sinking (synkende)
Et synkende bombarda-flåd vil synke ned på bunden af søen.

Hvilken type af flåd du skal vælge, afhænger af hvor i vandsøjlen du vil fiske. Med et flydende bombarda-flåd, kan du lettest fiske den øverste del af søen af. Eks. 2-3 meters dybde. Et intermediate kan bringe dig lidt længere ned i vandsøjlen, mens et synkende, hurtigere kan sende dig ned på bunden, eller anvendes hvis du vil fiske dybt.

Som altid er der undtagelser, og du kan sagtens fiske dybere med et flydende flåd, ved at bruge vægtbelastning på din line, i form af splithagl. Mere om det senere.

Start med et flydende bombarda-flåd. Det er brugbart til det meste.

Tilbehør

Når du skal fiske med bombarda, kræver det en smule mere ned bare flåddet, for at komme i gang. Du har behov for lidt tilbehør, for at kunne sætte dit rig op, og fiske med flåddet.

Svirvel
Jeg vil anbefale at du bruger en svirvel under din bombarda. Det gør det hurtigt og effektiv at skifte forfang.
Brug gerne en trepunktssvirvel, da den sikrer bedst rotation i vandet.

Du kan sikre rotationen yderligere, ved at sætte en trepunktssvirvel ind i dit forfang.

Gummiperler
Til dit bombarda-rig skal du bruge en gummiperle. Den skal fungere som beskyttelse af din knude, som ellers vil tage nogle tæsk pga. bombardaens vægt. Du kan både bruge specielle gummiperler, eller gå på rov i ungernes kreative kasse, og tage nogle Hama perler. De fungerer glimrende til formålet.

Bombarda-stick
Et bombarda-stick er et lille plastrør, der placeres under bombarda-flåddet. Det bruges til at reducere risikoen for, at dit forfang ikke kludrer sammen med din hovedline. Stick’en er ikke et must, men kan anbefales.

Forfang
Dit forfang er den del af fiskelinen, hvor på du monterer din agn. Her kan anbefales at bruge fluorocarbon, da det er næsten usynligt for fiskene. Forfangets tykkelse er lidt efter temperament. Jeg vil anbefale at du eksempelvis bruger ca. 0,25 med en god brudstyrke.

Forfangets længde bør som tommelfingerregel, være ca. det samme som stangens længde. I praksis oftest 2-3 meter. Bruger du længere forfang, er det vanskeligere at kontrollere.

Krog
Fisker du med PowerBait, orm eller lignende, skal du fastgøre en krog for enden af dit forfang. Brug en lille trekrog eller en enkeltkrog, alt efter temperament.

Splithagl
Splithagl bruges til at få at få din agn længere ned i vandet. Eks. PowerBait er flydende, og vil derfor ligge i overfladen, medmindre du ”vejer det ned” i vandet. Et eller flere splithagl kan monteres på forfanget, så du kommer dybere ned i vandet.

Bombarda-tråder
En bombarda-tråder er næsten uundværlig på fisketuren. Det er en tynd pind med en løkke i enden, som kan hjælpe dig med at få linen gennem flåddet. Det kan sagtens undværes, hvis din line er tør. Men får du behov for at skifte bombarda, er det næsten umuligt med en våd line.

Fiskestang til bombarda-fiskeri

Da du ofte skal fiske med lange forfang, er det en fordel at have en lang fiskestang. Det gør det lettere at håndtere forfangene.

Der findes direkte bombarda-fiskestænger, som er optimeret i længde og vægt, til at håndtere bombardaens kastevægt. Disse er glimrende, og gør dig meget fleksibelt ift. forfangslængde mv.

Du kan dog også sagtens bruge en ganske almindelig spinnestang. Vælg gerne en på minimum 9 fod, da det ellers kan blive besværligt med lange forfang.

Fiskehjulet skal være nogenlunde solidt, så det kan klare de tunge kastevægte. Et fastspolehjul fungerer glimrende.

Rigget

Nu er du klar til at lave selve rigget.

  1. Før din hovedline gennem bombardaen, således at den tungeste del af flåddet er nederst.
  2. Vil du bruge en bombarda-stick, trækkes hovedlinen også gennem denne, så den sidder under flåddet.
  3. Sæt nu en gummiperle eller to på linen.
  4. Nederst bindes en svirvel eller lås.
  5. Påsæt nu dit forfang.
  6. Brug den ønskede agn, og du er klar til at fiske.

Bombarda-rig til bombarda-fiskeri
Bombarda-rig uden forfang (klik for større billede)

Bombarda-rig med forfang
Bombarda-rig med forfang (klik for større billede)

Bombarda-rig med forfang med ekstra trepunktssvirvel
Bombarda-rig med forfang med ekstra trepunktssvirvel (klik for større billede)

Agn / endegrej

En af grundene til at bombarda-fiskeri er så effektivt, er alsidigheden hvad angår agnen / endegrejet. Du kan bruge mange typer agn, og skifte lynhurtigt, så du kan prøve dig frem til den bedste løsning på dagen.

PowerBait
PowerBait er vel nok den type agn, som de fleste forbinder med fiskeri med bombarda. Og det er da også effektivt, og vil være et naturligt sted at starte, når du skal i gang med bombarda.

Udformningen af baiten har stor betydning, og der er rig mulighed for at eksperimentere med denne, så du opnår den ønskede gang i vandet. Prøv evt. at starte med en kugle, hvor du ruller en lille hale i den ene ende, så det ligner en slags haletudse. Giv halen et lille knæk, så PowerBaiten får en mere livlig gang i vandet.

5 tips til udformning af din PowerBait

Jigs
Jig er små gummidyr, som sættes gennem en enkeltkrog. Ofte har de en hale, der er større end kroppen, og sørger for livlig bevægelse, når den trækkes gennem vandet.

Jigs fås i mange udformninger og farver, og kan bruges både højt og dybt i vandet.

Regnorm
En fiskeklassiker er regnorm, som i generationer har været en effektiv agn. Regnorm kan også bruges ved bombarda-fiskeri, og kan fiskes både med bombardaen som ”prop” i overfladen, og lidt dybere i søerne.

Flue
Bombarda-fiskeri med flue er endnu en af de effektive fiskemetoder, og kan give dig ekstra muligheder ved Put & Take søen, uden at du behøver at eje en fluestang. Der findes utallige typer fluer, som fanger fisk i Put & Take. Prøv dig frem med forskellige fluer.

Spinnere / micro blink
Bruger du små lette spinnere eller micro blink, kan du også fiske disse efter et bombarda-flåd, der giver dig mulighed for at komme meget længere ud i søerne, end hvis du skulle kaste med blinket alene.

Sådan kaster du med bombarda

Når du skal kaste bombarda-flåddet ud, er der et par ting, du skal være opmærksom på. For det første fisker du med et langt forfang, så du skal holde øje med at du ikke fanger noget bagved dig i kastet.

Sørg desuden for at forfanget er strukket nogenlunde ud inden kastet, så du undgår for stor belastning på agnen.

Bombarda-flåddet vejer mere end dit forfang, og det vil derfor være det, der når længst ud i søen. Det øger risikoen for at der skabes kludder mellem forfang og hovedline. En måde du kan reducere denne risiko, er at bremse flåddet i kastet, lige inden det rammer vandet. I praksis foregår det ved at enten slår bøjlen på fiskehjulet over, eller holder ved linen, inden det rammer overfladen. Flåddet bremses derved, mens forfanget vil strække sig ud, og komme længere væk end flåddet.

Dette lille trick, vil spare dig for mange frustrationer over sammenkludrede liner.

Kastetips til bombarda-fiskeri
Illustrationen viser hvordan du kan kaste med bombarda (klik for større billede)

Fiskemetoder til bombarda-fiskeri

Bombarda-fiskeri vil næsten altid indeholde indspinning. Undtagelsen kan være bundfiskeri, hvor du måske gerne vil være placeret samme sted længere ad gangen. Mere om det senere.

Her gennemgår vi nogle af de mest anvendte fiskemetoder til bombarda-fiskeriet.

Spinnefiskeri

Spinnefiskeriet er klart den mest effektive fiskemetode til bombarda-fiskeri. Det dækker grundlæggende over, at du kaster bombardaen et stykke ud i vandet, hvorefter du spinner ind, så din agn får en lokkende bevægelse, lægger duftspor og lignende. Tempoet du spinner ind med, afhænger meget af hvilken type agn du fisker med, årstid, type af bombarda mv.

PowerBait
Ved Bombarda-fiskeri med PowerBait, vil langsom indspinning normalt være den bedste metode. Det fungerer glimrende med både flydende, intermediate og synkende bombarda-flåd.

Kast ud flåddet ud i søen, og lad din agn synke lidt ned, afhængigt af hvor dybt du vil fiske. Spin herefter langsomt ind. Du kan evt. overveje at holde en kort pause efter 4-5 omgange på hjulet. Spin ind igen. Pause. Osv. På denne måde vil du trække et duftspor i vandet, og samtidigt give din PowerBait en lidt lokkende gang i vandet.

Dybden du fisker i, kan du variere med spinnehastigheden, typen af flåd og ved at veje din line og agn ned med små splithagl. Prøv dig lidt frem med dybden. Den afhænger af både årstid, temperatur og tid på dagen.

Jigs
Jigs fiskes efter samme metode som PowerBait. Prøv evt. med lidt mere varierende inspinningshastighed, så gummidyrene får en levende gang i vandet. Jigs kan også være enormt effektive, når de fiskes over bunden.

Læs også vores guide til bombardafiskeri med gummidyr.

Flue
Fluer kan også bruges ved spinnefiskeri med bombarda. Fordelen er at du kan kaste fluen meget længere ud, end ved brug af fluestang. Ved fluer fungerer langsom indspinning også glimrende, evt. også lidt hurtigere indspinning. Prøv også med små ryk, så fluen ”hopper” lidt.

Bombardaen fungerer også glimrende, hvis du vil fiske fluer dybere ned i søen.

Lidt længere spinstop, kan også være effektivt ved fiskeri med flue.

Microblink og spinnere
Små blink og spinnere kræver lidt hurtigere indspinning, for at de får deres lokkende bevægelser i vandet. Igen er fordelen at du kan kaste de små blink længere ud, end ved traditionelt spinnefiskeri uden flåd.

Bundfiskeri

Bundfiskeri i Put & Take forbindes oftest med vinterfiskeri, hvor fiskene opholder sig tæt ved bunden af søen. Bundfiskeri kan dog også være brugbart om sommeren, når vandet i søerne er meget varmt.

Du kan fiske tæt ved bunden på flere måder. Enten ved forfangets længde i søer med mindre dybde, ved at bruge splithagl til at komme længere ned i vandet, ved at bruge synkende bombarda-flåd, eller ved direkte bundrigs.

Ved at montere flere splithagl ved siden af hinanden, ca. 0,5 meter (eller hvor højt over bunden du vil fiske), kan du lægge din line ned på bunden, så eks. PowerBait’en ligger i den ønskede dybde.

Ved denne metode kan det være godt at flytte din agn lidt, med jævne mellemrum, så du får affisket et større område.

Flydende bombarda til bundfiskeri
Flydende bombardaflåd modificeret til bundfiskeri

Se vores guide til bundfiskeri og bundrigs her.

Overfladefiskeri

Du kan også fiske i overfladen med bombardaflåddet. Der er to simple måder at gøre det på.

Undlad splithagl på linen
Undlader du at sætte splithagl på linen, vil din powerbait flyde i overfladen. Så fisker du altså på overfladen. Metoden fungerer kun ved flydende agn.

Overfladefiskeri med pilotkugle
Overfladefiskeri er dog typisk også fiskeri lige under overfladen. Her fisker du i en bestemt dybde fra 10 cm til den dybde du nu gerne vil. Her kan du montere en pilotkugle på dit forfang. Det giver dig mulighed for at styre dybden bedre, end du ellers kan med bombardafiskeriet. Og samtidigt beholder du alle de øvrige gode egenskaber for bombardaen.

Pilotkuglen er et lille miniflåd, som holder sig flydende. Den længde forfang du har efter denne, er den dybde du fisker i. En pilotkugle fungerer også som bid-indikator. Forsvinder kuglen fra overfladen, har du bid.

Bruger du synkende agn giver det sig selv. Så lægger den sig i den indstillede dybde. Bruger du flydende agn som eks. Powerbait, kan du sætte et lille splithagl på dit forfang, helt nede ved krogen.

Du skan spinne stille og roligt ind, eller lade det ligge lidt passivt. Begge dele kan virke på dagen.

Overfladefiskeri med bombardaflåd og pilotkugle
Overfladefiskeri med bombardaflåd og pilotkugle

Køb bombarda-flåd online

Bombarda-flåd kan købes i alle grejbutikker. Vi har samlet et par online tilbud herunder.

(4,22 - 27 stemmer)
Loading...
9 kommentarer
3

Related Posts

9 kommentarer

Michael juni 3, 2019 - 10:00 am

Hej igen, har brugt jeres illustration om bombarda-rigget på min artikel om fluefiskeri på https://www.fluefiskerikursus.dk/fluefiskeri
Skal bare lige sikre mig det er OK, ellers fjerner jeg den naturligvis. Jeg har krediteret med et link.

Svar
FiskesøerDanmark juni 6, 2019 - 3:57 pm

Hej Michael. Det er helt i orden.

Svar
Per Jensen juli 25, 2018 - 8:50 am

Superfed side med no nonsense viden – mange tak !

Svar
Martin Buch november 5, 2017 - 5:05 pm

Hej
Meget fin artikel og lære rig på mange måder
Har i prøvet det danske Inno- bombarda somer testet i Fisk og Fri som den bombarda der laver mindst kludder og er meget nem at montere via en hægt
Se mere på http://www.bombardshop.com

Svar
FiskesøerDanmark november 16, 2017 - 4:30 pm

Hej Martin
Ja, dem har jeg prøvet. De fungerer ganske fornuftigt. Kan være vi skriver om dem en dag. 🙂

Svar
Jens Nørager juli 31, 2017 - 12:40 pm

Ja. Rigtig god artikel.

Fisker faktisk kun med fluestang, men denne form for fiskeri kunne da være spændende at prøve.

Så super 🙂

Vh Jens

Svar
Leif Hansen december 22, 2016 - 8:19 pm

Godt forklaret, henvis evt. til forskellige former for udfærdigelse af power bait. Knæk og bræk

Svar
Rolf Sjögreen november 2, 2016 - 11:46 am

en meget flot beskrivelse – tak for et fint indput

Svar
FiskesøerDanmark november 2, 2016 - 10:04 pm

Tak for det, Rolf. 🙂

Svar

Skriv en kommentar

Se vores debatregler