Gummi fiskeri – sådan fisker du med gummidyr i Put & Take

Artiklen indeholder annoncelinks.

Fiskeri med gummidyr, gummiagn og softbaits, kan være effektivt i Put & Take søen. Se hvordan du kommer i gang med gummi fiskeri her.

Gummi fiskeri vinder mere og mere indpas blandt danske Put & Take-fiskere. Fiskeri med gummidyr kan være voldsomt effektivt, og er ikke mindst super sjovt.

Hvad er gummidyr?

Gummidyr er et begreb der dækker over de agn, der er lavet af gummi. Typisk er de udformet som små dyr, fisk, krebsdyr, larver og lignende. Altså små dyr af gummi. Fiskeri med disse kaldes derfor også for gummi fiskeri.

Gummidyr kaldes også for softbaits eller softlures, da de netop er bløde og ofte meget bevægelige. Det er en type agn, du ofte kan give en livlig gang i vandet.

Kært barn har mange navne, og du vil også kunne støde på begreberne shads, jigs, jighaler, grubs, rib tails og twisters inden for gummiagn.

Gummidyr til gummi fiskeri i Put and Take

Gummi fiskeri

Gummifiskeri er altså fiskeri med kunstig agn. Og det er oftest fiskeri efter predator fisk. Altså de fisk der jager andre fisk og smådyr. Gummidyr og gummiagn kan derfor bruges til Put & Take søens ørreder. Men også til de mere typiske predatorfisk som gedde, aborre og sandart, kan fiskeri med gummi være meget effektivt.

Gummiagn har ofte  bløde og bevægelige dele, så de kan få en meget livlig gang i vandet. Det kan give både en naturtro simulering af en fisk, eller en meget anderledes og drilsk gang, der kan provokere fisken til hug.

Sådan fisker du med gummidyr i Put & Take

Der findes mange måder at fiske gummidyr på. Du kommer langt med en ganske almindelig spinnestang, men du kan også sagtens fiske gummidyr på din fluestang eller efter et bombardaflåd. Gummifiskeriet kan dog blive rigtigt sjovt, hvis du fisker det på let spinnegrej eller en UL fiskestang. Det giver en god kontakt til agnen, og en fed fight, når du får fisk på.

Læs med herunder, hvor vi gennemgår nogle af de måder, som du kan fiske gummidyr i Put & Take på.

Fiskeri med gummidyr på Ultra Light (UL) fiskegrej
En af de sjoveste former for gummi fiskeri, er på Ultra Light fiskegrej. En lille let fiskestang, med en kastevægt på 1-5 gram eller lignende. Vigtigt er det at fiskestangen har en blød stangspids, så du virkelig kan få liv i gummidyrene.

På din line binder du 70-80 cm fluorocarbon line. Brug eventuelt en 3-delt svirvel mellem dine liner, så roterende agn ikke påvirker din hovedline så meget. Du kan binde din krog direkte på forfanget, eller sætte en lille hægte på. Vælger du hægten, er det er nemt og hurtigt at skifte gummiagn.

Gummiagnen sættes på en god skarp krog. Brug eventuelt specialkroge til gummifiskeri. Det sikrer bedre kroghold i den bløde gummi. Afhængigt af dybden du vil fiske i, skal du måske belaste dit gummidyr med en tungsten på krogen. Så kan du fiske i dybden.

Hvordan du fisker agnen, afhænger af typen. Mange skal have en livlig gang i vandet, og kræver derfor at du jigger agnen ind. Altså fisker ind i små ryk, så dit gummidyr får bevægelse og en livlig gang i vandet.

Prøv dig eventuelt frem lidt tæt på land, så du får en fornemmelse af hvordan dine ryk, får gummidyrene til at opføre sig i vandet.

Variation kan være et nøgleord. Eksperimenter dig lidt frem med hastighed, ryk, pauser osv. og så er det ellers bare med at prøve. Test forskellige typer gummiagn af. Forskellige farver eller dufte kan betyde meget. Nogle dage virker noget bare bedre alene andet. Så det er med at prøve sig frem, til du rammer det fiskene gerne vil have på dagen.

Wormio gummidyr fra BaitLab
BaitLab Wormio gummidyr til Put & Take-fiskeri

Bombardafiskeri med gummidyr
Bombardafiskeri er vanvittigt effektivt i Put & Take søerne. Det er en meget alsidig fiskeform, hvor du kan bruge alverdens typer agn efter. PowerBait, microblink, flue. Og selvfølgelig også gummidyr, softbaits m.v.

Den store fordel med bombardafiskeriet, er at du kan komme langt ud i søen. Det giver nogle muligheder for at præsentere dine gummidyr for fisk, du måske ikke kan nå med UL fiskegrejet.

Setuppet er det samme, som til de fleste andre agn efter bombarda. 2-3 meter forfang i fluorocarbon, hvor du ender med at montere din krog. Enten direkte på forfanget, eller med en lille hægte. Så kan du nemt skifte agn senere. Brug eventuelt krog med jighoved eller tungsten, for at få belastning på, så du kan fiske din gummiagn dybere.

Agnen spinnes ind med mange små spinstop, ryk, jigs, så du får en livlig gang i vandet.

Bombarda kan være særdeles effektivt med eksempelvis honeyworms, eller andre larveimitationer. Sæt 2 på din krog, så de danner et L. Så får du en meget livlig gang i vandet, der kan pirre fiskenes nysgerrighed.

Bombardaen kan også bruges til mere passivt fiskeri.

Se vores store guide til bombardafiskeri eller læs mere om bombardafiskeri med gummidyr.

Bombarda setup med Curly B-Bobbles gummidyr

Glaskæde fiskeri med gummidyr
Spinnefiskeri med glaskæde foran gummidyr, kan være særdeles giftigt (og ikke mindst underholdende) i Put & Take søen. Det er pürschfiskeri. Altså fiskeri, hvor du spotter fiskene, og fisker til dem. Også kaldet spotfiskeri.

Du kan bruge både spinnestang og UL-stang til glaskædefiskeriet. Montér en glaskæde på din line, og forrest 50-60 cm fluorocarbon forfang. For enden sætter du en lille krog eller jighead.

Larveimitationer kan være super effektive, fisket efter glaskæde. Prøv eksempelvis Honeyworms, Power maggots eller lignende. Montér 2 på krogen. Den ene opad krogen og den anden, så krogen stikker ud, og så de 2 larver danner en L-form.

Spot nu en fisk og kast lidt ud ved siden af den, så du kan præsentere din agn foran den. Lad glaskæde og agn synke lidt ned, og spin så ind i tempo og med små nyk, så din agn får en lækker gang i vandet. Forsøg dig frem med lit forskellige farver og indspinningshastighed.

Glaskæde fiskeri med gummidyr i PT

Fluefiskeri med gummidyr
Er du mest til fluefiskeri, er det intet problem. De små gummidyr kan sagtens fiskes på fluestangen. Sæt en lille krog på med et gummidyr på, og fisk den meget på samme måde, som du fisker flue. Gummidyrene vejer ofte næsten ingenting, og er nærmest bare en “gummiflue”.

Små ryk, når du trækker linen inde, giver agnen den livlige gang i vandet.

Gummifiskeri på almindeligt spinnegrej
Vil du prøve gummifiskeriet, kan du sagtens bruge din normale spinnestang til det. Spinnestænger kan bruges til de fleste typer fiskeri, også med gummidyr.

Du kan bruge dit normalt setup, og så bare binde et lille forfang på 70-80 cm på din normale line. Overvej en tre-delt svirvel som connector. Det giver bedre rotation på dit endegrej.

For enden kan du sætte en lille hægte, hvor du kan montere dit gummiendegrej. Kroge, jighoveder m.v.

Du kan måske opleve at du ikke kan kaste så langt med dit normale setup. Det er meget lette agn, du fisker med. Du kan derfor overveje at sætte en tyndere line på dit hjul. Eller du kan også montere noget ekstra belastning i form af eksempelvis et glasflåd, glastubes eller glasbombarda. Det giver dig længere kastelængde.

5 effektive gummidyr til Put & Take ørrederne

Der findes mange gummiagn og softbaits specielt udviklet til fiskeri efter Put & Take søens ørreder. Herunder løber vi 5 af de mest effektive igennem.

BaitLab
BaitLab er dansk udviklede gummidyr, som kan være voldsomt effektive i Put & Take søen.

Gummiagnene fås i flere modeller, som har forskellig gang i vandet, og er gode på forskellige årstider og perioder. BaitLab fås i skrivende stund i 2 modeller: Wormio og Lively Larva.

Gummidyrene kommer i mange farvekombinationer og fås med bl.a. duft af ost, hvidløg, banan og anis.

BaitLab gummidyrene kan fiskes på let spinnegrej, men fiskes optimalt på UL grej. De kan dog også sagtens bruges efter et bombardaflåd.

Flexibait Triple Tail
Flexibait er et relativt ny og danskudviklet gummidyr fra Skull Gear. De er udviklet af folkene bag Præsten og Fidusen, og er udviklet til gummi fiskeri i Put and Take søer.

Flexibait kommer i flere modeller: Fat Worm, Booby Worm og Triple Tail. Disse gummiagn er meget fleksible, og kan strækkes op til 7 gange længden. De er meget holdbare, har et godt kroghold, og kan ofte bruges mange gange. 

Triple Tail er en softbait imitation af en lille fisk. Som navnet antyder har den 3 bevægelige haler, der giver den en meget livlig gang i vandet. Den kan pt. fås med hvidløgsduft og en særlig fiskeolie.

Fisk den på let spinnegrej eller direkte UL grej. Kan også bruges efter et bombardaflåd.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Omura Baits Pongo
Pongo er en gummi jig med en meget livlig gang i vandet. Det er en flydende gummiagn, som fås i mange forskellige farvekombinationer og med duft af enten hvidløg eller ost. Begge er særdeles effektive til fiskeri efter ørrederne i PT.

Pongo kan agnes op på en enkeltkrog, og fiskes på let spinnegrej eller UL grej. Du kan også fiske den aktivt efter et bombardflåd.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Berkley Gulp! Honeyworm
Honeyworms er en fantastisk gummiagn til P&T ørrederne. Honeyworm er en imitation af en larve. Honeyworms fås i 7 forførende farver og har en tillokkende duft, som ørrederne elsker.

Honey worms kan Agnes på en enkeltkrog, og fiskes efter eksempelvis et bombardaflåd. Sæt gerne 2 honeyworms på ad gangen, så de danner en L-form, hvor krogen stikker ud af den nederste. Så får du en giftig cocktail, der snurrer rundt og pirrer ørredernes nysgerrighed.

Prøv især den hvide eller gule honeyworm.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Quantum Magic Trout Curly B-Bobbles
B-Bobbles er små gummi jighaler med en livlig gang i vandet, der er særdeles effektiv til Put and Take søens ørreder. Jighalerne har hvidløgsduft og fås i flere farvekombinationer.

Agn Curly B-Bobbles op på en enkeltkrog og fisk den på let spinnere eller UL grej. Den kan også fiskes efter et bombardaflåd eller sågar din fluestang. Prøv dig frem med små nyk i stangen, så baiten får en livlig gang i vandet.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

TIP! Øv dig på at få liv i gummiagnen

Det er alfa og omega at gummidyrene får en livlig gang i vandet. De skal simulere smådyr, fisk i nød osv. Du skal derfor arbejde med både spinstops, bevægelse i stangspidsen og små ryk (jig) i fiskestangen.

Prøv dig frem tæt på land, så du kan se hvordan gummidyrene opfører sig, når du gør bestemte bevægelser med fiskestangen. Herefter er du klar til at prøve at overliste ørrederne i Put & Take søerne.

(3,67 - 6 stemmer)
Loading...
0 kommentar
0

Related Posts

Skriv en kommentar

Se vores debatregler