Gennemløber til Put & Take – sådan fisker du med gennemløbsblink

Gennemløbsblink er et af de rigtigt effektive våben, når du skal overliste Put & Take søens ørreder. Her får du en introduktion til hvordan du fisker med gennemløber.

Gennemløbsblink har i årevis været anvendt til fiskeri efter havørreder. Men blinkene er også effektive til Put & Take fiskeriet. Gennemløbere kan være et vigtigt våben i grejtasken, når du skal overliste søens ørreder.

Indhold

Hvad er en gennemløber

En gennemløber er et blink, typisk lavet i metal. Blinket har hul i gennem på langs, hvor fiskelinen løber igennem. Deraf navnet gennemløber. Det giver blinket mulighed for at bevæge sig op og ned af linen, hvilket bl.a. kan give blinket en vuggende og livlig gang i vandet.

Gennemløberen har i årevis været brugt til havørredfiskeri, og vinder mere og mere indpas i Put & Take fiskeriet. Og med god grund. For gennemløbsblinket har vist sig særdeles effektiv overfor søens ørreder også.

Faktisk er det de så effektive, at gennemløbere ofte er startagnen for de fleste konkurrencefiskere ved put and take konkurrencer.

Gennemløbsblink fås i et utal af farver, former og størrelser. Nogle blink er design til at imitere fisk, mens andre bruger kontrastfarver til at gøre fiskene nysgerrige eller provokere dem til hug.

Af de mere kendte gennemløbere, kan nævnes navne som: Præsten, Fladbukken, Trutta Flex, D360, Sømmet, Snurrebassen og Bornholmerpilen.

Gennemløbere til Put & Take

Mange fordele med et gennemløbsblink
Du opnår flere fordele ved at fiske med gennemløbsblink. Ofte vil du opleve færre tabte fisk, da fiskene har sværere ved at vriste sig fri, i forhold til et almindeligt blink. Den såkaldte brækstangseffekt er mindre til stede ved gennemløbere.

Ved et almindeligt blink, kan fisken, når den er kroget i bestemte vinkler, lægge så meget pres på blinket, at det mister krogholdet og vrides ud af munden på fisken.
Gennemløberen vil på grund af bevægelsesfriheden, kunne arbejde sig væk fra fisken, så brækstangseffekten minimeres, og krogholdet beholdes.

Mikrogennemløbere / letvægts gennemløbere
Der er i de seneste år kommet flere og flere letvægts gennemløbere på markedet. Små lette mikroblink, som er velegnet til eks. UL fiskeri (ultra light). De små mikrogennemløbere kan fiskes ekstremt langsomt, og kan være effektive til specielt vintertræge ørreder.

Mikrogennemløbere er gode til UL fiskeri, men kan også fiskes efter bombardaflåd – både flydende, intermediate og synkende. Dermed kan du kaste noget længere med dem.

Fiskegrejet

Fiskegrejet til gennemløbsfiskeri er forholdsvist simpelt, og kræver ikke det store specialudstyr for at komme i gang. Ofte vil du sagtens kunne bruge dit eksisterende grej.

Fiskestangen
De fleste fiskestænger vil kunne anvendes, men typisk vil det være bedst at bruge en spinnestang, da de er bygget til denne form for fiskeri. Vælg en stang på 7-9 fod eller lignende, med en passende kastevægt, afhængigt af hvad størrelse blink du vil fiske med.

Fiskeline
Jeg vil anbefale at du vælger en fletline til fiskeriet. Fletlinen er en stærk line, der gør at du kan gå lidt ned i linetykkelse. Det kan give dig noget ekstra kastelængde, specielt ved fiskeri med mikroblinkene.

Fletlinen giver dig også direkte kontakt med fiskene, da du mærker tydeligt når fisken puffer eller hugger.

Forfang
Du kan vælge at fiske med et forfang. Det er dog ikke strengt nødvendigt. Vil du bruge forfang, bør du vælge et mere gennemsigtigt materiale, som eks. fluorocarbon. Linetykkelsen på forfanget kan være 0,18-0,22 eller lignende.

Gummiperle
En gummiperle kan anbefales at sætte på linen før krogen. Perlen vil beskytte din knude, når du kaster blinket ud i søen.

Krog
Enkeltkrog / trekrog. Enkeltkrog kan give gennemløberen en bedre gang i vandet, mens trekrogen giver flere mulighed for at fisken kan kroges. Begge dele fungerer fint, så vælg efter hvad du normalt foretrækker, eller prøv dig frem. Størrelsen på krogen kan være 8, 10, 12 stykker afhængigt af hvor stor gennemløberen er.

Springring
Fiskekrogen kan eventuelt sættes fast i en springring. Det gør at krogen bedre kan bevæge sig frit.

Sådan rigger du din gennemløber til

Når du skal rigge din gennemløber til, er det springende punkt om du vil fiske med forfang eller ej. Vil du have forfang på, skal du binde dit forfangstmateriale sammen med din line. Det kan du gøre med en dobbelt uniknude, så overgangen mellem de to liner bliver så lille som muligt.

Så er du klar til at binde blinket på.

Din line føres gennem din gennemløber. Herefter kører du en lille gummiperle på linen og fæstner denne til springringen. I springringen fastgøres din krog.

Og det er faktisk det. En utrolig simpel opsætning, som er nem at lære og gør det nemt at skifte blink, når du er ude og fiske.

I stedet for en uniknude kan du vælge at forbinde din hovedline med forfanget med en svirvel. Du kan også vælge at sætte din gennemløber direkte på din hovedline, og dermed undlade forfanget.

Rigning / opsætning af gennemløber til Put & Take
Sådan kan du rigge din gennemløber til

Sådan fisker du med gennemløbsblink

Selve fiskeriet går som med alle typer blink ud på, at smide dit blink ud i vandet, og herefter trække det hjem igen. Når det er sagt, er der selvfølgelig meget mere i det end det.
Tempoet kan være altafgørende, og du kan prøve dig lidt frem med hastigheden på din indspinning. En af fordelene ved gennemløbere er, at de oftest kan fiskes meget langsomt. Og at det netop er den langsomme indspinning, som giver dem deres vugggende og livlige gang i vandet.

Du skal også eksperimentere med spinstop. Når du laver et spinstop, vil blinket fortsætte med at rotere lidt, og falde meget langsomt mod bunden. Blinket vil normalt få en speciel bevægelse i denne fase, og det ses tit at dette kan lokke fiskene til hug.

Dybden du fisker i er også afgørende. Du skal finde frem til hvor i vandsøjlen fiskene står, og det kan du gøre ved at lade blinket synke lidt efter udkastet, inden du spinner ind.
Tællemetoden kan være fin at anvende her. Dvs. at du kaster ud, så tæller sekunder ind til for eksempel rammer bunden. Næste kast starter du så indspinningen lidt før. Næste gang lidt før, osv. På den måde kan du affiske vandsøjlen.

Hvor dybt du fisker afhænger selvfølgelig også at gennemløberens vægt. En tung gennemløber er nemmere at få ned i dybden, mens en mikrogennemløber kan være sværere at få ned i en dyb sø. I sidstnævnte tilfælde kan man belaste sit setup, og eksempelvis fiske mikrogennemløberen efter et synkende bombardaflåd. På den måde kan du nemt komme dybere ned i vandsøjlen med de små lette mikroblink.

UL fiskeri med gennemløber

Gennemløbere er perfekt til UL fiskeri. De fås i meget små og lette størrelser, som vejer helt ned til 1-2 gram. Foruden at få nogle fantastiske fights, hvor du virkeligt mærker fisken, har UL også den fordel at du kan fiske de små blink ultra langsomt.

5 tips til fiskeriet

  1. Forbered forfang hjemmefra
  2. Skift farve jævnligt. Brug gerne kontrastfarver / UV
  3. Bevæg dig rundt om søen, så du får dækket noget fiskevand
  4. Varier dybde og hastighed
  5. Fisk langsomt. Langsom indspinning kan være effektivt

Køb gennemløbere online

(4,60 - 5 stemmer)
Loading...
2 kommentarer
0

Related Posts

2 kommentarer

Michael september 27, 2023 - 7:16 pm

I kystfiskeri laver man ofte et forfang på 1 meter.
Hvor lang skal den være til Put & Take taget i betragtning at blinket er mindre og vejer mindre?

Svar
Fiskesoerdanmark.dk oktober 16, 2023 - 6:10 am

Jeg kører som regel lidt mindre end 1 meter. 60-80 cm plejer at fungere fint, synes jeg.

Svar

Skriv en kommentar

Se vores debatregler