Aktuelt

Fisk og ørreders holdbarhed

Har du fisk med hjem fra fiskesøen, skal du være opmærksom på at du opbevarer den korrekt. Fisks og ørreders holdbarhed varierer meget, afhængigt af om den skal i fryser eller køleskab.

Har du mange fisk med hjem fra søen, skal du opbevare disse korrekt, for at holde længst muligt. Men fisk har ikke ubehrænset holdbarhed. Her får du en række gode råd til opbevaring og holdbarhed af både ørreder, og andre typer fisk.

Fisks holdbarhed i køleskab

Den rå fisk, som du tager med hjem fra søen, skal helst tilberedes samme dag. Rå fisk har typisk kun en holdbarhed på en dags tid i køleskabet.

Fisk holdbarhed efter tilberedning

Tilberedt fisk har lidt længere holdbarhed i køleskabet, end den rå fisk.

  • Røget ørred og laks kan typisk holde sig 2-3 dage.
  • Gravet ørred og laks: 1-2 dage

Fisks holdbarhed i fryser

Vælger du at opbevare dine fisk på frost i din fryser, forlænges fiskens holdbarhed markant. Fed fisk og røgede fisk kan holde sig kortere tid end mager fisk, og det betyder at ørrederne fra Put & Take søen, kun holder sig i 1-2 mdr. i fryseren, før de begynder at miste smag.

  • Ørreder, laks og andre fede fisk: 1-2 mdr.
  • Mager fisk: 3-6 mdr.
  • Fiskefars: 1-2 mdr.
  • Gravet eller røget fisk: 3-4 uger.
Man bliver umiddelbart ikke syg af at spise fisk, der har overskredet holdbarheden i fryseren, da bakterievæksten i fisken standser ved minus 10 grader. Men da både duft og smag ændrer sig løbende, og fedtet i fisken kan blive harsk, kan det ikke anbefales at overskride holdbarheden markant.

Nedfrysning af fisken

Nedrysningen eller indfrysningen, som det også kaldes, er en vigtig del af holdbarheden. Du opnår den bedste kvalitet af dine fisk, hvis de indfryses ved minus 25 grader. Derved når de hurtigere ned under de minus 18 grader, og danner derved færre iskrystaller i kødet. Disse iskrystaller kan sprænge cellerne i kødet.

Endvidere vil en langsom indfrysning kunne give større væsketab, når fisken tøes op igen.

Du kan også forbedre indfrysningen, ved at pakke dine fiske i så flade pakker, som muligt. Hele fisk er ok, men filetter er bedre, da processen så går hurtigere. Læg gerne pakkerne, så der er luft mellem dem, fremfor at placere dem i en stak oven på hinanden.

Lægger du pakkerne op ad kølefladen, eller oven på andre frosne ting, kan det også hjæle med nedfrysningshastigheden på fisken.

Optøning af fisk fra fryseren

Når du skal tø fisk op fra frost, bør du gøre det i dit køleskab, da det giver den bedste hygiejne. Læg fisken til optøning i en skål, så den ikke drypper på de øvrige varer i køleskabet.

Skal fisken gerne tøs hurtigt op, kan du evt. hælde koldt vand i skålen, og så lægge fryseposen med fisk deri.

Fiskens holdbarhed starter ved Put & Take søen

En vigtig faktor for din fisks holdbarhed, er også opbevaringen ved søen. Har du dine nyfangede fisk liggende i en plastikpose på en varm sommerdag, begynder fiskens forrådnelsesproces allerede der.

Sørg derfor for at tage en køleboks med til søen. Så holder dine fisk længere.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (4 votes cast)
Fisk og ørreders holdbarhed, 3.3 out of 5 based on 4 ratings

2 kommentarer

  1. Birgit siger:

    Hvor længe kan tilberedte fiskefrikadeller og pebermakrel holde sig på køl?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

(Debatregler
Ved indsendelse af kommentarer, bruges disse udelukkende på denne hjemmeside. E-mailadressen bruges udelukkende til registrering af kommentaren. Oplysninger videregives ikke til tredjepart, og bruges ikke til markedsføring.)

*