Fisk er sundt. Også din ørred fra Put & Take søen. Men hvor mange kalorier indeholder ørred? Bliv klogere på energifordeling, vitaminer og mineraler i ørreder her.
Din friskfangede ørred hører til i kategorien mellemfed fisk. Den er rig på protein, fedt, vitaminer, mineraler og indeholder bl.a. de sunde Omega 3-fedtsyrer.
Hvor mange kalorier er der i ørred?
Din ørred fra Put & Take søen er lidt federe end den vilde ørred fra hav eller å. Ørreden indeholder 145 kcal (kalorier), mens den vilde ørred indeholder 132 kcal.
Ørred | Kalorier pr. 100 gram |
---|---|
Ørred, regnbue-, rå | 145 kcal pr. 100 gram |
Ørred, dam-, sø-, rå | 145 kcal pr. 100 gram |
Ørred, hav-, rå | 132 kcal pr. 100 gram |
Mængden af kalorier pr. 100 gram fødevare, kaldes også energitæthed (kalorietæthed).
Energifordeling i ørred
Energifordelingen i din regnbueørred fordeler sig således:
Protein: 51,6 E% Fedt: 48,4 E% Kulhydrat: 0,0 E% Kostfiber: 0,0 E% |
|
Næringsindhold i 100 gram regnbueørred
Indhold pr. 100 gram spiselig del af ørred fanget i Put & Take (fra dambrug).
Indhold pr. 100 gram:
Energi: 607 kJ / 145 kcal
Fedt: 7,8 g
– heraf mættet: 1,474 g
– heraf enkeltumættet: 2,586 g
– heraf flerumættet: 1,926 g
Kulhydrat: 0 g
– heraf sukkerarter: 0 g
Kostfibre: 0 g
Protein: 18,7 g
Salt: 0 g
Vitaminer pr. 100 gram ørred:
A: 16,9 µg
B1: 0,1 mg
B2: 0,14 mg
B3: 3,5 mg
B5: 1,95 mg
B6: 0,539 mg
B9: 16 µg
B12: 3,36 µg
C: 1,1 mg
D: 13 µg
E: 0,65 mg
Mineraler pr. 100 gram:
Jern: 0,7 mg
Jod: 10 µg
Kalk: 20 mg
Kalium: 414 mg
Kobber: 0,04 mg
Krom: 1,68 µg
Magnesium: 30 mg
Mangan: 0,04 mg
Molybdæn: 10 µg
Natrium: 53 mg
Nikkel: 0,844 µg
Selen: 17,3 µg
Zink: 0,44 mg
Andet:
Indhold pr. 100 gram
Vand: 72,2%
Omega-3 fedtsyrer i ørred
Omega-3 fedtsyrer er en samlet betegnelse for en række fedtsyrer, der er vigtige at få fra den mad, du indtager. Heraf kommer de langkædede omega-3 fedtsyrer DHA (docosa-hexaensyre) og EPA (eikosa-pentaensyre) især fra fede og mellemfede fiske. Heriblandt ørred.
Det anbefales at mindst 1% af energien i den mad du spiser, kommer fra omega-3 fedtsyrer. Og da fisk er en hovedkilde til Omega-3. anbefales det i de officielle kostråd, at du skal spise mindst 350 g fisk om ugen. Heraf mindst 200 g fed fisk som eksempelvis ørred.
Regnbueørred indeholder 1,3 gram EPA+DHA (omega-3) pr. 100 g.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Læs også om ørreders holdbarhed efter fangst.