Fiskeri i tordenvejr

Tordenvejr og lyn er ikke godt til fiskeri

Vi befinder os i en periode med lunt og ustadigt vejr. Rigtigt dansk sommervejr, og med en del torden som følge deraf. Hvordan er det nu med fiskeri i tordenvejr? Det ser vi på her.

Ustadigt og lunt dansk sommervejr, fører ind i mellem til tordenvejr. Og torden kan komme ret pludseligt. Men hvordan er det nu lige at det forholder sig med fiskeri i tordenvejr? Er det ok, eller er det farligt at fiske når det lyner?

Din fiskestang er en lynleder

Helt generelt er der altid risiko for at blive ramt af lyn under tordenvejr. Specielt hvis du opholder dig udendørs, mens tordenvejret er tæt på.

Men risikoen for at blive ramt af lyn, er faktisk markant større for dig der fisker. Årsagen er din fiskestang.

Mange fiskestænger er lavet af kulfiber, som er en fremragende elektrisk leder. Dvs. at den både kan tiltrække lynet, hvis det rammer tæt på, og lede strømmen fra lynet ned i dig. Og da man jo står med fiskestangen oppe i vejret, når man fisker, risikerer du at du nemmere bliver det højeste punkt i terrænet, og dermed endnu større chance for at blive ramt af lynet.

Så fiskeri i tordenvejr er et absolut no go, og kan på ingen måde anbefales!

Hvad skal du gøre hvis tordnen kommer pludseligt?

Du kan være uheldig at tordenvejret opstår pludseligt, og du bliver fanget ude, med et stykke vej til din bil. Risikoen er dog mindre i Put & Take, da du ofte er tættere på din bil, end dig der fisker ved å eller hav.

5 gode råd under tordenvejr

 1. Undgå at rage op i luften
  Lynet søger automatisk efter det højeste punkt, så det har den korteste vej til at aflades. Du skal derfor undgå at blive det højeste punkt.
 2. Placér dig ikke under træerTræer er ofte de højeste punkter i naturen, og lynet vil ofte ramme disse. Stiller du dig derfor under et træs grene, har du større chancer for at blive ramt. Specielt enkeltstående træer er i risiko for at blive ramt.
 3. Sæt dig på hugDet kan være fristende at lægge sig ned, så man er så lav som muligt. Men det er ikke en god idé, da din kontaktoverflade med jorden så er større. Risikoen for at strømmen finder gennem dig er så større. Kryb sammen på hug i stedet, så det kun er fødderne der har jordkontakt.
 4. Søg ly i bilenDet allerbedste er at du søger ly i bilen. Bilen er et “metalbur” som vil aflede lynet ved nedslag – uden at du bliver rørt af strømmen. Undgå så vidt muligt at røre ved elektriske ting i bilen.
 5. Tjek vejrudsigten før fisketurenTjek altid vejrudsigten hjemmefra. Er der stor risiko for tordenvejr, bør du overveje at udsætte turen. Tjek evt. lydkort, for at se om der er tordenvejr i området eller torden på vej.Tjek disse lynkort:
  www.blitzortung.org

  www.lightningmaps.org

Hvor tæt på er tordenvejret?

Hvis du vil tjekke hvor langt væk tordenvejret er, kan du bruge den gamle tommelfingerregel med at tælle sekunder.

Når du ser lynet skal du tælle sekunder til du hører tordenbraget. Da lyden bevæger sig cirka 340 m/s (afhænger af eks. temperatur), vil du for hvert 3. sekund vide, at lynet var 1 km væk.

Så altså 3 sekunder er lig med 1 km, 6 sekunder 2 km, 9 sekunder 3 km osv.

På den måde kan du også finde ud af om tordenvejret kommer tættere på eller længere væk fra din fiskelokation.

(5,00 - 1 stemmer)
Loading...
0 kommentar
0

Related Posts

Skriv en kommentar

Se vores debatregler